czwartek, 26 lutego 2015

Ciepłe kluchy do poduchy

           Dzisiaj (ponownie) prezentuje moje niezastąpione ostatnio wężowe legginsy. Też tak czasami macie? Ja ubzduram sobie czasami jakąś rzecz i noszę ją na okrągło, bo wydaje mi się, że wszystko do niej pasuje. A po jakimś czasie zapominam o niej w szafie, gdzie leżakuje do ponownego mego ubzdurania. Niby ta sama rzecz, a potrafi cieszyć jak nowa :)




wszystko stare



Hmmmm


piątek, 13 lutego 2015

13ty piątek

        Nie wiem czy jesteście przesądni. Ja bynajmniej nie i jak do tej pory nic złego mnie nie spotkało. A nawet milutko siedzę sobie pod kocykiem i wrzucam dla was nowego posta. Zresztą mamy weekend, więc należy się cieszyć i korzystać z tego czasu, a nie uciekać przed czarnym kotem (swoją drogą jestem właścicielką czarnego kota i sąsiedzi również, więc ciężko żeby mi któryś nie przebiegł drogi ;) ). Miłego wieczorka wam życzę kochani i jeszcze milszych walentynek jutrzejszego dnia!




wszystko stare



Gdyby ktoś był przed kolacją, to polecam pieczone warzywa z rybą :)

wtorek, 3 lutego 2015

Quiche

           Wkręciłam się z tymi wężowymi leggami. Są o tyle wygodne, że w ogóle nie zjeżdżają i są przyjemne w dotyku. I jak widzicie po stylizacjach, pasują do niejednego sweterka. Ten poniższy ten już znacie. Zostawiam was z poniższą stylizacją i pysznym quiche - koniecznie spróbujcie ten wypiek i nie zwracajcie uwagi na wagę w łazience ;)


nic nowego nie mam na sobie :)



Łososiowo-szpinakowy Quiche:


600g szpinaku (może być mrożony)
2 ząbki czosnku
1 cebula
ok150g filetu łososia (ja z braku laku dodaję zamiast niego czasami odsączonego tuńczyka z puszki)
ok 200g wędzonego łososia
1cytryna
50g masła
250g śmietany 30%
2/3jajka
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

       Rozmrozić i dobrze odsączyć szpinak. Cebule,czosnek, łososia (jego na duże kawałki 1/1,5cm) pokroić. Jeżeli używacie tuńczyka dobrze go odsączcie. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, skok wycisnąć. Rozpuścić masło i poddusić czosnek razem z cebulą. Dodać odsączony szpinak, a następnie śmietanę, jajka, skórkę z cytryny i jej sok. Wszystko dobrze wymieszać i przyprawić wymienionymi przyprawami.Piekarnik (góra-dół) nastawić na 200·. W tym czasie naczynie żaroodporne, albo formę do tarty nasmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ważne by ponaciągać formę na brzegi, bo inaczej sos się wyleje.Należy również nakłuć ciasto widelcem, inaczej za bardzo urośnie. Wlać masę szpinakowo-śmietanową i ułożyć na niej łososia/tuńczyka nieco go wciskając w głąb. Piec ok 25-30min na złoto.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...