czwartek, 9 października 2014

Zielenina

          Dzisiaj kontynuuje moje wizje kolorystyczne. Bardzo lubię zieleń. Kiedyś upolowałam sobie na allegro sukienkę w kolorze zgaszonej limonki. Gdy zobaczyłam ten odcień wiedziałam, że chcę ją mieć! Tym bardziej, że trampki przewyższały ją cenowo!
          Po licznych zawirowaniach (okazało się, że zabrakło tegoż koloru w magazynie) i wyczekiwaniu upragnionej paczki, dotarła do mnie dwa lata temu. Od tego czasu na stałe gości w mojej szafie. Jej przyjemny materiał i pozytywny kolor zachęcają mnie do przyodziania nią. Najbardziej cenię ją za to... iż się nie gniecie i nie muszę jej prasować hihi :p tak było i w dniu dzisiejszym. Stawiając na dziewczęcy look dobrałam do niej trampki. Wyjściowo sprawdzają się do niej również pomarańczowe szpilki. I wtedy tryska ze mnie prawdziwa, pozytywna i owocowa energia!!!












sukienka - allegro
kurteczka- reserved
trampki - allegro
szpilki - czasnabuty.pl



Pasztet z szpinakiem + pieczona biała rzodkiew z papryką

W tym daniu zielenina góruje w postaci szpinaku i brokułów:




Składniki:
-ciasto francuskie
- dwa ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- ser feta
- łyżka masła
- sól i pieprz
- papryka
- biała rzodkiew
- brokuły
- łyżka miódu
- łyżka musztardy
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka cytryny


            Generalnie pasztet możecie przygotować z czym chcecie: grzyby, kiełbasa, suszone pomidory, na co tam macie ochotę. 
            Mieszamy miód, cytrynę i musztardę. Kroimy  paprykę i białą rzodkiew (może być też por, buraczki i inne warzywa) w paski i wrzucamy do marynaty,
            Rozgniatamy czosnek przez praskę i wrzucamy na maśle do garnuszka. Dodajemy szpinak (przy mrożonym najpierw bryłę roztopić w odrobince wody i odcedzić). Dodajemy ser feta (tyle, by konsystencja była lepka i wam odpowiadała. Ja nie lubię dużo sera) oraz sól i pieprz do smaku. 
            W tym czasie kroimy w kostkę ugotowaną pierś z kurczaka. Ja moją upiekłam w folii z tymiankiem i masłem ziołowym. Często marynuję sobie mięso z indyka czy kurczaka i piekę. W ten sposób mam zawsze zdrowe mięso na kanapki lub do potraw czy sałatek. Denerwuje mnie już ta zawartość "E" we wszelkich wyrobach. Co mogę to robię sama. I przynajmniej ma to smak :) ).
            Rozwijamy ciasto francuskie kładąc na nim szpinak i pierś z kurczaka. Zawijamy naszą roladkę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Teraz całość idzie do pieca zgodnie z wskazaniem temperatury oraz długości pieczenia waszego ciasta francuskiego. Po upływie połowy tego czasu przewracamy roladkę na drugą stronę i dodajemy obok w folii aluminiowej marynowane warzywka.
            Ponieważ lubię brokuły i został mi sos, dodaję na talerze brokuły i polewam je sosem z marynaty.










10 komentarzy:

  1. Piękny kolor ma ta sukienka. :) I jakie smakowitości u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że ślicznie wyglądasz w tej sukience, to jeszcze takie cuda prezentujesz w postaci paszteciku!
    yummy!

    uroczo!

    pozdrawiam. ;*
    jesuswannatouchme.
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, gdybyście były w okolicach Opola...zapraszam na jedzonko! Jeszcze zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! świetny zestaw i jakie pyszności ... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Love ur denim jacket!

    Check out my new post Here!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you. I was looking a long time for something like this.

      Usuń
  6. ta zieleń bardzo nietypowa, taka wiosenna, pyszne warzywka, chyba ostatnio za mało jadam....

    OdpowiedzUsuń
  7. Super kolorki :-) ależ ja mam zaległości..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...